Blind Guardian-albumrangsor

Amikor elkezdtem megírni a Blind Guardian-albumok rangsorát, azt hittem, sokkal békésebb vizekre evezek majd, mint tettem a Kreator-albumokkal, de menet közben sajnos szembesülnöm kellett azzal, hogy ez sem lesz egy egyszerű menet. csak épp teljesen más okból. Míg a Kreatornél két-három-négy korszak feszült egymásnak a fejemben, váltakozó színvonalon, addig a Blind Guardian meglehetősen egyenletes színvonalon gyártotta a sorlemezeket – és talán ezért is volt, hogy egy kicsit beleuntam a munkásságukba. De már újra minden rendben köztünk, szóval lássuk Buga B megcáfolhatatlan listáját! Azért ha ti máshogy gondolnátok, légyszi osszátok meg velünk kommentben!

Megjegyzés: a Twilight Orchestra: Legacy of the Dark Lands (2019)-et nem vettem bele a rangsorba, mert ÉN nem tekintem igazi BG-albumnak, és hát én hozom a szabályokat. Meg amúgy is utolsó lett volna. Szóval csak jobban járt ezzel.

 1. Tales from the Twilight World (1990)

Ha lehet, itt még nehezebb volt döntenem az első hely sorsáról, mint a Kreator esetében, de ismét egy érzelmi szál döntött. ezzel az albummal ismertem meg a BG-t, és azóta is visszatérő vendég a zenelejátszóimban. Ezen a lemezen már egy ereje teljében lévő Blind Guardiant hallunk, Hansi hangja is révbe ért, a mindent elsöprő, tökéletes power metal pedig magáért beszél. A bandával való ismerkedéshez tökéletes kezdés, hiszen itt találták meg azt a saját hangot, ami azóta is megkülönbözteti a német brigádot minden power metal csapattól. Azt már nem is merem mondani, hogy egyúttal feléjük is emeli

Kedvencek: Traveler in Time, Welcome to Dying, The Last Candle

 1. Somewhere Far Beyond (1992)

A Somewhere… egy igazi klasszikus BG-album, nem véletlenül kapott a 30 éves évfordulójára saját turnét. Csak úgy sorjáznak a nagyobbnál-nagyobb slágerek rajta, hangzásban is az egyik legerősebb darab, tényleg csak a fent említett nüanszokon múlott a második helyezése.  Lényegében egyetlen gyenge számot sem tudok említeni a lemezről, és a The Bard’s Song – In the Forest, vagy az Ashes to Ashes a zenekar csúcsteljesítményei, a koncertek elmaradhatatlan része. Nagyon meglepődnék, ha az olvasók rangsorában nem lenne benne az első kettőben, vagy az első, vagy a második helyen.

Kedvencek: Ashes to Ashes, The Quest for Tanelorn, Somewehere Far Beyond, The Bard’s Song – in the Forest

 1. At the Edge of Time (2010)

Már több helyen is leírtam, hogy volt némi törés a BG-vel való kapcsolatomban, ami valamikorra a 2010-es évekre volt tehető, de ez az album, ami 2010-ben látott napvilágot, még rajongóként talált meg, és nagy kedvencemmé vált. Bőven nem ez a csapat legnépszerűbb albuma, de nálam nagyon betalált a tökélyre fejlesztett zeneiségével, miközben még nem veszett el a csapat az aprólékosságban.

Kedvencek: Ride into Obsession, Curse my Name, A Voice in the Dark, Tanelorn

 1. Imaginations from the Other Side (1995)

Ezzel az albummal ismét visszaugrunk az időben, mondhatni a BG hőskorszakába. Itt azt a power- vonalat nyomták, amit mindig is játszaniuk kéne, SZÁMOMRA nagy slágerekkel. Hogy másnak is ennyire bejönnek-e ezek a dalok, azt mondjátok meg ti. Ahogy újrahallgattam ezt a lemezt, úgy érkezett meg az a régi érzés, mint amikor beleszerettem végérvényesen a Blind Guardian zenéjébe.  Igazából az első négy albumot nyugodtan vehettem volna egy csokorba, annyira magas minőségűek és értékesek.

Kedvencek: Imaginations from the Other Side, The Script for my Requiem, Bright Eyes, Another Holy war

 1. Follow the Blind (1989)

Még tovább ugrunk vissza az időben. A második albumon nem csökkent a sebesség és a kezdeti lendület, de még itt sem az igazi Hansi hangja, viszont megérkeztek az első slágerek, méghozzá micsoda slágerek! Létezik Valhalla nélkül BG-koncert? Na ugye!Az Viszont ezen a lemezen a zenének még nincs meg az a mélysége, amit már a következő korongon megcsodálhattunk. És még egy negatívum: a Barbara Ann az agyamra megy, azért nagy kár volt.

Kedvencek: Banish form Sanctuary, Valhalla, Fast to Madness

 1. Nightfall in Middle-Earth (1998)

Ha csak a később slágerekké váló számokat nézzük, ennek a lemeznek sokkal előrébb kellett volna végeznie, elég csak a Mirror, Mirrort, vagy a Nightfallt említenem. Viszont az élvezeti értéket csökkenti számomra, hogy itt bizony a banda elkövette azt a hibát, ami a későbbiekben is megesett velük: egy kicsit túlzottan művészkedni kezdtek, a sok-sok közjáték, átvezetés, akármi pedig nagyon belassította az alkotást összességében. És ha ez még nem lenne elég, e z a korong kevésbé ötletes, mint az előző lemezek, nem is beszélve a későbbi munkákról. És a hab a tortán, hogy egy kicsit túl hosszú is az anyag (23 dal/akármi). Ez így most a 6. helyre volt elég.

Kedvencek: Mirror, Mirror, Into the Storm, Nightfall, Time Stands still (at the Iron Hill)

 1. The God Machine (2022)

A legújabb album, amivel végleg visszataláltam a csapathoz. Éppen ezért lehet nagyon megtévesztő a 7. helyezés, de ez egy ennyire erős mezőny, hogy egy ilyen remek albumnak csak itt jut hely.  Kellően kemény dalok, nincs felesleges művészkedés, gyönyörű borító, meg is írtam ITT, hogy miért tetszik.

Kedvencek: Deliver us from Evil, Violent Shadows, Life Beyond the Spheres

 1. A Twist in the Myth (2006)

Bár ez az egyik legbárdosabb lemez a csapattól, ami a BG esetében nagy dicséret is lehetne, nekem kicsit sok a töltelékszám a korongon. Pedig akad itt is jó pár slágergyanús cucc, de nem elég. Így lett 8. ez az anyag.

Kedvencek: Fly, Otherland, Straight Through the Mirror, Skalds and Shadows

 1. Beyond the Red Mirror (2015)

A 2010-es lemez után öt évet kellett várni erre az anyagra, és ezzel roppant meg a kapcsolatom a csapattal, mert az öt évet azzal töltötték, hogy egy alapvetően jó lemezt túlcsicsáztak. A végeredmény éppen ezért iszonyúan magas minőségű, viszont kicsit unalomba fullad, és egy igazán nagy sláger sincs rajta. Más bandáknál még ez is elég lenne, de egy Blind Guardiantől akkor kevés volt.

Kedvencek: The Ninth Wave, Twilight of the Gods

 1. Battalions of Fear (1988)

Valamiért ez az album sok mozzanatában az olyan ős-power metal albumokra emlékeztet, mint a Walls of jericho. Ennek megfelelően nincs agyonbonyolítva, cserébe viszont megbízhatóan, egy sebességen végigmegy. Bemelegítésnek jó, proto-Blind Guardian-csemege, de ennél nem több sajnos.

Kedvencek: Majesty, Battalions of Fear

 1. A Night at the Opera (2002)

Szinte 100 %-ban biztos vagyok benne, hogy a legtöbb BG-rajongó nem fog egyetérteni az utolsó helyezettemmel, de számomra ez a leglaposabb album, hatalmas, ma is hallható slágerek nélkül, nagyon homogén, egyszerűen átfolyik rajtam. Masszív album, de semmi több, mintha elfogytak volna kicsit az ötletek ebben az időszakban a bandától.

Kedvencek: Sadly Sings Destiny, Punishment Divine, And Then There was Silence

És most jöhet a ti sorrendetek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük