„Rossz ötlet volt, az embernek tele megy a feje a dalokkal, a gitárokkal stb…”

Pisti, sok szeretettel köszöntelek magazinunk nevében! Hogyan emlékszel vissza a hazai, ezen belül a mosonmagyaróvári, illetve a nemzetközi metal helyzet állapotára, amikor a zenekar megalakult?

Szia, Laci! Üdvözlök én is mindenkit! Elég fiatalon kerültem a bandába (16) és a helyi hősök (Zombie Holocaust, Black Secret) nekem igazi rocksztárok voltak akkoriban. Volt itt egy Csónakház nevű hely, ahol megismertem a klubéletet és persze totálisan beszippantott! Azt hiszem itt volt az első underground élményem is a csornai Villon koncertjén. Baszottul elbűvölt az egész miliő, a pogó ami megye szinten legendás volt cseppet sem visszafogott stílusáról… 🙂 Aztán pár évvel később mi is itt kezdtük el bontogatni a szárnyainkat ahogy a többi helyi banda is.
Valahogy így kezdtem megismerni a keményebb vonalas bandákat, én addig köszönöm szépen elvoltam az öt Guns N Roses kazettámmal amit rongyosra hallgattam persze. Később persze a Musitz – Tóth páros ellátott mindenféle zenével, elég nagy gyűjteményük volt hozzám képest 🙂 .

A CasketGarden volt mindannyiatoknak az első komoly zenekara vagy voltak esetleg már ezt megelőzően szárnypróbálgatásaitok?

Nekem mindenféleképp az első, nem volt tervben, hogy egy zenekar tagja legyek 🙂 ! Attilának volt több bandája is előtte, sőt, ahogy megvette az első dobszerkóját, pár nappal később már ő lett a dobosa az utcabeli bandának! Így ment ez akkoriban… 🙂 Balázs pedig a már említett Black Secret nevű formációban tanulta a mesterséget olyan nevek mellett mint Világi Zoli és Pusztai Peti, akik már akkor is igazi muzsikusok voltak!

A banda nevét egyben írtátok, viszont volt egy finn Casket Garden is, amely szintén 1998-ban alakult és death metalt játszottak, róluk tudtatok?

Nem! Erről kurvára most hallok először 🙂 !!!

A zenekar nevét amúgy a Dismember klasszikus dala inspirálta?

Igen, de a név az első pár hónapban született, akkoriban én még csak szimpatizáns voltam!

Mielőtt bemutatkozó lemezeteket, a This Corroded Soul of Mine-t felvettétek, kettő demó és egy Ep volt a mérlegetek. Ezekkel az anyagokkal sikerült felhívni a figyelmet magatokra?

Helyi szinten mindenképp! Csináltattunk egy csomó rendes, borítós kazettát és szinte mindenkinek el akartuk adni aki szembe jött 🙂 ! Szerintem érezhető rajtuk a folyamatos fejlődés, főleg ami a studio munkát illeti! Aztán a Milán Peti a Hammerben írt egy elég pozitív kritikát a The Non Existen demónkról és onnan durrant minden egy másik szintre szerintem… Persze ebben Töfinek (Denevér Studio) is nagy szerepe volt, olyan profi hangzással nem nagyon jöttek ki demók akkoriban.

A szolnoki Denevér stúdióban dolgoztatok, kész volt már a lemez, mikor neki álltatok a munkálatoknak vagy a stúdióban is születtek esetleg új dalok/ötletek? Felkészülten érkeztetek a stúdióba?

Kész dalokkal mentünk, ahhoz nem voltunk túl profik, hogy ott ötleteljünk! 🙂

Hogyan zajlottak a felvételek? Mennyi idő állt rendelkezésetekre? Ki finanszírozta a költségeket?

Erre egyel lejjebb válaszoltam! bocs…

Kettő dal az …of Grief demóról, valamint a The Non-Existent össszes tétele felkerült az albumra, ennek mi célja volt? Az eredeti változatokat rögzítettétek újra vagy valamelyest változtattatok rajtuk?

Az első lemeznél mindannyian ott voltunk a felvételek elejétől a végéig. Rossz ötlet volt, az embernek tele megy a feje a dalokkal, a gitárokkal stb… persze én maradtam a végére 🙂 . Ha jól emlékszem a felét vagy annál nagyobb részt átvállalt, de azért mérget nem vennék rá! Balázs mindent tudni fog!!!

Mire utalt a korong címe?

Mivel a Balázs volt a szövegíró, hagyom had bontakozzon ki! Viszont a címhez tartozó koncepció a borítóval, a rozsdásra nyomott cd-vel a középen kihajtható szövegekkel szerintem zseniális lett! a Metal Age-es srácok beleadtak apait anyait!

20 év elteltével, hogyan vélekedsz a lemezről?

Jó kérdés! Nem szeretem hallgatni magam, szóval nagyon rég hallottam egyben a lemezt. Most el is indítom 🙂 ! Azért ez a nyitó riff odabasz, na! …és itt van rajta a Song of Tears ami talán a legkedveltebb nóta volt a koncerteken… és a Widow Mother Earth amit imádtam a koncerteken üvöltözni 🙂 ! Egyszóval büszke vagyok rá, persze!

A korongot a szlovák Metal Age gondozta, hogyan kerültetek hozzájuk? Más kiadók is érdeklődtek amúgy irántatok?

Erre a Balázs fog tudni kerek választ adni, nekem azok az évek homályosak 🙂 .

Milyen feltételeket kínált a kiadó? Hogyan tudtatok velük együtt működni?

Nagyon jó arcok voltak tényleg, ilyen igazi fanatikus srácokra emlékszem. Persze, ahogy tört előre az internet úgy fogytak a lehetőségeik is, de három lemezünket csak kiadták… Véleményem szerint egy turné valamelyik nagyobb bandával (mondjuk a The Haunted-el) jobbat tett volna a zenekarnak mint a nagylemezek 2-3 évente…

Volt-e lemezbemutató turné, voltak-e koncertek és azokról milyen emlékeket őrzöl?

Ilyen konkrét dolgokra már nem emlékszem, de rengeteget mentünk jobbnál jobb és szarabbnál szarabb helyekre. Kezdtünk belefolyni a hazai underground életbe amit én aztán tényleg megéltem és imádtam! Felléphettünk a Summer Rocks fesztiválon a Concerto Music jóvoltából azon a baszott nagy színpadon, aztán a Sziget, ott voltunk a kezdetleges Brutal Assault-on… Fasza volt!!

Az Immortality Inc. nóta szerepel a kiadó The Grim Compilation válogatásán, ez az anyag szélesebb körben terjesztette el a zenekar nevét?

Szerintem nem 🙂 !

A gótikus geciknek mi a története?

A Balázs tehet mindenről!!! Személyes okok miatt oda kellett érnie délután 2-re. Mi éjjel 1-re voltunk kiírva. Akkoriban egy autóval jártunk koncertezni nyilvánvaló okok miatt… volt 11 óra szabadidőm! Ugye a neve az volt a rendezvénynek, hogy Gothica fesztivál, amin már otthon is mosolyogtunk, és direkt fehér felsőt vett fel mindenki a színpadra, aztán valahogy két szám átkötéskor kicsúszott 🙂 ….

Pisti, köszönöm szépen válaszaidat, további sok sikert, minden jót kívánok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük