Vár az Alcatraz! Ismét külföldi fesztiválra készülünk

A tavalyi volt az első alkalom, hogy Szerkesztőségünk néhány tagja együtt töltött el három napot egy remek külföldi fesztiválon (Barcelona Rock Fest, 2022. június 30.–július 2.), ami olyan jól sikerült, hogy nem volt kérdéses: ha egy hasonlóan ütős programot találunk, idén sem maradunk itthon. Választásunk Belgium legnagyobb fémzenei rendezvényére, az idén 15 éves Alcatraz Metal Festivalra esett, amelynek a Brüsszeltől 76 kilométerre található kisváros, Kortrijk ad otthont. 

A program igencsak csábító volt, és azt az alapkövetelményt, hogy minden nap legyen legalább három-négy olyan banda, akiket nagyon meg szeretnénk nézni, maradéktalanul teljesítette. Persze, ahogy közeledünk a várva várt dátumhoz, egyre több olyan változás történik a line-upban, amely kisebb-nagyobb mértékben borzolja az idegeinket. Elsőként az Anthrax mondta le fellépését, szerencsére őket már háromszor vagy négyszer is láttam, ráadásul helyettük az a Forbidden lép fel, akik a thrash metal idei nagy visszatérői (bár az egykori, klasszikus felállást már csak Craig Locicero gitáros és Matt Camacho basszusgitáros képviseli, ám az is egy kisebbfajta csoda, hogy élőben is láthatjuk-hallhatjuk majd őket). A Madball–Downset. csere nem izgatott fel különösebben, a Fifth Angel visszakozása szinte az utolsó pillanatban, és az, hogy a Vicious Rumors Ronny Munroe nélkül érkezik a fesztiválra, viszont annál inkább.   

Ami az igazi fejtörést okozza, hogy a bőséges kínálatból mit csemegézzünk ki magunknak, pontosabban hogyan ne maradjunk le egyik kedvencünk miatt egy másik favoritunk fellépéséről. Négy színpadon, késő délelőttől másnap hajnali fél kettőig, részleges átfedéssel követik egymást a koncertek, amelyek két helyszín esetében még összehangolhatók, így viszont óhatatlanul előfordul, hogy két, általunk látni vágyott buli üti egymást.

Mivel a fesztivál első napján indulunk Budapestről, az Eleine és a Metal Church fellépéséről lemaradunk. Ezt követően viszont részemről egyértelmű, hogy a Prison Stage felé veszem az irányt, hogy a Forbiddent követően a Trivium, a Powerwolf és a Michael Schenker Group koncertjét élvezhessem, közben pedig esetleg még a Possessed produkciójára is rá fogok nézni.

Az igazi kihívást a szombat jelenti, még úgy is, ha csak két színpad programjára koncentrálok. Annak nem sok értelmét látom, hogy ide-oda ugráljak, és legalább annyi időt töltsek helyváltoztatással, mint a zene face to face élvezetével. Az „ez is, az is”-ból könnyen lehet „ez se, az se”, ehelyett inkább lemondok bizonyos élményekről, azért, hogy máshol a teljes pakkot megkapjam. A Prison stage-ről az Iron Mask, a Crystal Viper, a Dynazty és a KK’s Priest produkciója érdekel: míg a Sepulturát és az Alestormot már igen, őket még nem láttam élőben. A La Morgue stage programja viszont gyakorlatilag hibátlan, különösen annak fényében, hogy idén a Tygers of Pan Tang és a Jag Panzer is remek albummal jelentkezett. Még nem tudom, mi a megoldás, de ez utóbbi színpad műsora is maximálisan kielégítené az igényeimet. Ráadásul akár itt, akár ott töltöm az estét, 40-45 percet még a Helldorado-színpad headlinere, az Amorphis produkciójából is elcsíphetek.

A vasárnap-rejtvény pedig ismét csak egyszerűbb: aznap a klasszikusok lesznek főszerepben, hiszen a Prison stage-en olyan nagyágyúk követik egymást, mint a Grave Digger, a Sacred Reich, az Overkill és a Blind Guardian. Ezt követően pedig, ha még marad rá erőm, a Depressive Age és a Holy Moses buliján vezetem le a három nap során felgyülemlett feszültséget. 🙂

Ennyit elöljáróban; magam is kíváncsi vagyok, hogy néhány nap múlva mindebből mit tudok megvalósítani.

Coly     

A Hungarian Big 4, azaz Coly, Buga B., Majka és csekélységem úgy döntöttünk, hogy a jól sikerült tavalyi, barcelonai fém-fesztivált idén megismételjük – csak éppen Belgiumban. Augusztus 11-14-ig a festői szépségű Kortrijkban tesszük tiszteletünket különböző metal stílusban játszó európai és tengerentúli bandák előtt.

A program a sok színpad és az idősíkban egymásra húzódó előadások miatt néhol sűrűnek ígérkezik, úgyhogy óhatatlanul lesz zenekar, amelyről félig-meddig vagy akár teljesen lemaradunk. Az első napon eleve későn érkezünk az utazás miatt, úgyhogy a korai időpontban fellépő Metal Church-re már most keresztet vethetünk. 

De lássuk, én kiket szeretnék mindenképpen megnézni! Pénteken (11-én) számomra a Forbidden, a Possessed, a Powerwolf és az MSG a húzónevek, de szívesen megnézném az Immolation előadását és a Triviumot, de a legendás Agnostic Front is jó választásnak tűnik.

Szombaton (12-én) nagyon sűrű a felhozatal, de valahogy csak el kellene csípnem a napot 11:20-kor indító Iron Maskot (bár ez esélytelennek tűnik), utána pedig kedvenc lengyeleimet, a Crystal Vipert, akiknek műsora – sajnálatomra – szinte teljesen egybeesik a görög Yoth Iria zúzásával. Aztán mindenképpen látnom kell(ene) az olyan bandákat, mint a Tygers of Pan Tang, az Evil Dead és a svéd Dynazty. A felsoroltak mind 17 óra előtt (!) lépnek fel, ami pedig utánuk következik, az maga a US-metal csoda: Vicious Rumors, Jag Panzer, Riot V, majd a kanadai legenda, az Exciter, no meg a KK’s Priest és az Amorphis. Holtidőben pedig még az Alestorm is beleférhet a programba. 

Vasárnap (13-án) aztán jöhet a 12:25-kor felvonuló Grave Digger, utánuk jobb híján a Sacred Reich, majd számomra a nap legjobban várt darálója, az Overkill! Estefelé a Blind Guardian tarthat számot az érdeklődésemre, de Hansi Kürsch tavalyi, Barcelonában nyújtott, kissé enerváltabb produkciójánál mindenképpen többet várnék. Éjjel a Holy Moses és a Hypocrisy mozgatnak majd meg, ha egyáltalán talpon tudok maradni (a fáradtságtól, természetesen).

A három nap alatt több híres és kevésbé neves banda is tiszteletét teszi még itt, például a The Exploited, a Sepultura, a Deicide, a Sodom, a Biohazard, a Killswitch Engage, a Kataklysm, a Dying Fetus, az Unleashed, a Terror, az Angelus Apatrida, a Dismember, a Prong, a Tribulation, a Twilight Force, a Gloryhammer stb.

Felvezetőnek talán elég is ennyi. Hamarosan repülünk a helyszínre, ahol a tervek valósággá válhatnak.

John Quail 

Coly már leírta az alapadatokat és a lényeget a fesztivállal kapcsolatban, én csak a magam kis monomániás nézőpontját tehetem hozzá, vagyis azt, hogy ÉN mit várok a fesztiváltól.

  1. Az izgalmas sörválasztékot, elvégre Belgiumban leszünk! Szerencsére belga alapossággal már fent van az étel- és itallap is a fesztivál honlapján, így örömmel konstatálhattam, hogy a rutin fesztiválsörök mellett jófajta belga ínyencségekkel is locsolhatjuk majd Majkával a bendőnket. Mondjuk, a szintén az itallapon szereplő dinnyés Red Bull, remélem, csak vicc.
  2. A szintén izgalmas kajákat. Jó, jó, Belgium nem a gurmék fellegvára, de az étellapot böngészve azért feltűnt, hogy a szervezők ebben is megpróbáltak újat nyújtani, és túllépni a sült krumpli–pizzaszelet–hamburger szentháromságon. Különösen a helyi kolbászok és a mindenféle jóval megtöltött húsgombócok izgattak fel, ezekre biztosan rámegyek. Egyébként a vegánok és vegetáriánusok is tobzódhatnak: még sosem láttam ekkora választékot ilyen jellegű ételekből, nem hogy fesztiválon, de még vegán étteremben sem. 🙂
  3. Colyval némileg eltér a zenei ízlésünk, így a közös pontok mellett (Blind Guardian, Powerwolf, Forbidden, MSG) én nagyon várom a Holy Mosest, az Evil Deadet, a Sodomot, a Gatecreepert és természetesen a legnagyobb meglepetést, a Depressive Age-et! Egyébként számomra tökéletes a line-up, minden napra kinéztem 10-12 bandát, akiket mindenképpen megnéznék. Meglátjuk, mit hoz az élet; már előre gyanakszom, hogy erre sanszom sem lesz.
  4. A reggeli regenerálódáshoz nagyon sokat várok szállodánk SPA-részlegétől: egy kis szauna és hideg víz (remélhetőleg) csodát fog tenni vén csontjainkkal (és fáradt belső szerveinkkel).

Szóval feszes lesz ez a három nap, kezdve az utazással és a fesztivál első napjára beeséssel délután 4-5 óra körül, de jó a csapat, végigbrusztoljuk a fesztivált, ezt megígérhetem, természetesen csak az olvasók kedvéért.

Buga B

A madridi operafesztivál nagy sikerére való tekintettel (https://rattle.hu/index.php/2022/07/hosszu-hetvege-madridban/), Portugália után a Big4 tagjaival idén a hófödte hegycsúcsairól és vakító homokkal borított sivatagjairól híres Hollandia felé vesszük az irányt, vár ugyanis bennünket a Kortrijk városában megrendezésre kerülő Alcatraz fesztivál. A viccet félretéve, a háromnapos esemény line up-ja olyan bivalyerős, hogy gyakorlatilag lehetetlen néhány mondatban összefoglalni a fénypontokat, vagy kiemelni a legfontosabb zenekarokat. Aki a teljes menetrendre kíváncsi, itt böngészheti: https://www.alcatraz.be/img/download/schedule.pdf.

A bőség zavarával küzdünk, ezért inkább csak két olyan zenekar koncertjét emelném ki, amelyek esetében már régen letetettem róla, hogy valaha is élőben fogom látni őket.

Hogy is fogalmazott a Forbidden kapcsán korunk egyik legjobb, metal témában alkotó újságírója? „Ez volt a Bay Area thrash második vonala? Igen, ez volt a Bay Area thrash második vonala! Milyen második vonal? Van ezen a lemezen gyenge szám? Vagy van a második lemezükön (Twisted into Form) gyenge szám? Nem, ez tökéletes, minőségi thrash metal, ez a szcéna ilyen erős volt akkoriban.”

És igen, a Forbidden simán ott van a kedvenc zenekaraim között, és végre élőben is megnézhetem őket, ahogy arra is lehetőségem lesz, hogy a Depressive Age élő fellépését megtekinthessem. Erre, mondjuk, egy évvel ezelőtt egész pontosan nulla százalék esély volt, mert a zenekar régen feloszlott, és sohasem tartoztak a leghíresebb bandák közé, de volt egy határozottan kultikus státuszuk, amit szintén megverselt már az előbb említett jó tollú újságíró a Rattle hasábjain: https://rattle.hu/index.php/2019/09/depressive-age-first-depression-1992/.

Forbidden és Depressive Age, ezeket várom a legjobban, de az Agnostic Front, az I Am Morbid, a Possessed, a Terror, az Amorphis, az Exciter, a Sodom, az Obituary, a Biohazard, a Sepultura, a Schizophrenia, az Evil Dead, a Holy Moses, a Deicide, az Overkill és a Sacred Reich fellépésének élvezetére sem lesz nehéz rávenni, főleg, ha közben valami jóféle belga sör is akad majd a kezembe!

_upscale

Most, ezt a felhozatalt így végignézve, irigylem magunkat, mert ez őrült mulatságnak ígérkezik!

Majka

One thought on “Vár az Alcatraz! Ismét külföldi fesztiválra készülünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük