By Fire and Sword: Glory (2023)

Nehéz már meglepni. Az ember ennyi év metal hallgatás után azt hiszi már hallott, vagy ha nem is hallotta, de legalábbis tud már minden crossover stílusról, a folk, a black, a punk, a hard core, a prog, a thrash mindenféle fajtájú összeolvadásáról. A tematizálás is már azt gondolnánk elérte a határokat, van kalóz, katonai, törp, pápa, sátáni, mennyei, western, rockabilly metal. Erre mégis itt ez a banda melyre csak felkaptam a fejem, mert olyan tematikát találtak, ami meg tudott lepni, zeneileg pedig úgy tudták ezt megvalósítani, hogy szinte minden nap azt érzem, na akkor megint hallgassuk csak meg ezt a lemezt!

A tematika igazán amerikai, pontosabban USA beli, ugyanis az angolszász/USA egyházainak felkent prédikátor stílusa találkozik a metal zenével! A The First Light of the Children of Light egyház papja jelen esetben énekesünk, Honorable Reverend Tim Tom Jones Atya celebrálja a dalokat, énekli és sok esetben narrálja őket. Nevel, ítél, kritizál, lelkeket ment, bibliai idézetekkel operál. Az egész lehetne irtó gagyi, és az is, de Atyánknak olyan frankó orgánuma és dallamérzéke van, hogy szinte kívánod az intelmeit!

Zeneileg dallamos heavy metal a műfaj, és érzésre lehetne akár egy csúnya Ghost nyúlás is a koncepció, de a By Fire and Sword (ez is mekkora/sablon? király? Ki ki döntse el/ zenekarnév, Tűzzel vassal, ugye!) kissé karcosabb, nekem a riffek is fifikásabbak, talán éppen az van meg itt, amit már régóta hiányolok egy-egy Ghost dalból, a metal zene! A Moment of Silent Refelection instrumentális tétel példának okáért egy olyan szigorú betonozós riffre épít, mely nagy hangerőn simán beledöngöli az óvatlan hallgatót a padlóba! De a műfaj mégis dallamos heavy metal, mintha a Ghost találkozna a másik újkori kedvencemmel, a szintén amerikai Judicator zenekarral, annak is újabb kori munkásságával! HR Tim Tom Atya orgánuma is tökéletes keveréke Papa Emeritus és John Yelland hangjának.

A lemez legütősebb dalai számomra a lemez elejére kerültek, a szinte kenyérre kenhető puhaságú Leave a Little Room, és a megunhatatlan Fear and Trembling, de a komplett lemez hallgattatja magát, és egyre inkább belehabarodok a többi tételbe is.

Szóval gondolkozz el a következő intelmen, és amíg megleled a választ hallgasd bőszen az amerika új egyházának zenéjét.

Salvation is the Game. Heavy Metal is the name. What will you do to save your Soul?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük