Victim: Planet of Graves (2022)

E nem túl egyedi nevet viselő német zenekar 2007 óta létezik, ám egészen tavaly decemberig mindössze három EP-re és egy koncertalbumra futotta tőlük. Akkor jelent meg „bemutatkozó” nagylemezük, a szűk 43 perces, mindössze nyolc számot tartalmazó Planet of Graves. A trió felállásban tevékenykedő zenészek valódi kilétéről nem sokat tudni, Hanny (ének, gitár) és Glimmi (dobok) a kezdetek óta együtt muzsikálnak, M.P. (basszusgitár) pedig a debüt albumot megelőzően csatlakozott hozzájuk.

A csapat régisulis thrasht játszik, konkrétan a Metallica által maga mögött hagyott lábnyomokat követik. Még konkrétabban, a dalokban a Master-Justice korszak stílusa köszön vissza. Hanny orgánuma, hangjának tónusa ugyan különbözik Hetfield-étől és inkább a fiatalabb generáció frontembereiével rokon, ám hajlításai, sorvégi lekerekítései egyértelműen a nagy példaképet idézik. A Victim zenéje a szerény létszám ellenére is kellően vastagon szól, élvezet hallgatni az erőteljes riffeket, ráadásul az ének- és gitártémák a fogós melódiáknak sincsenek híján. 

A     Die Alone a kontrasztok dala, hiszen a finom instrumentális felvezetés után azonnal vad tempóra vált. A címadó nótában minden benne van, amiért szeretni lehet ezt a zenét: remek riffek, gitárdallam-vezetések, dinamika – és persze a Metallica szelleme is. 🙂 A Soul Arise is hasonló magabiztossággal, fogós felütéssel nyit   , és ami számomra külön pozitívum, hogy a fiúk szinte végig tudnak újat mondani: a dalok viszonylagos hosszúságuk ellenére sem válnak unalmassá, kiszámíthatóvá.

A Temple of Tikal középtempójával rápihennek a folytatásra, majd a dal tébolyodott sebességre vált, ráadásul egy-két egyéni ízű gitárhang is felcsendül benne. A Cthulhu egyértelműen alapriffje miatt vált a kedvenc dalommá a lemezről, amit ráadásul egy rövid basszuskiállással és egy kimunkált, dallamos szólóval is megfejelnek.   Bármikor szívesen hallgatom az albumot, ami a banda korábban megjelent anyagai iránt is felkeltette az érdeklődésemet. Kell ennél jobb ajánlólevél? Aki az irányzat rajongójaként túl tudja tenni magát az erős metallicás áthalláson, élvezetét fogja lelni a Victim legfrissebb produkciójában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük