Militia: Psalms Of The Crimson King (2024, Ep)

Elmondhatjuk, hogy a Militia új anyaga egy igazán sötét összeesküvés végeredménye!! Mindazok, akiknek köszönhető, hogy ez az Ep holdvilágot látott, mindannyian az underground színtér prominens képviselői. Na de csak haladjunk sorjában, mielőtt a zenéről alkotott véleményem nyílvesszőit az olvasók szeme közepébe lőném. Először is itt van Khrul (Funebre, Nocrul, Eonian Tenebris, Gorthor), aki a nótákat megírta, sőt, minden hangszert ő játszott fel. Aztán itt van Blasphemy ( Ahriman, Fagyhamu, Mörbid Carnage, Coffinborn, Tyrant Goatgaldrakona, Rothadás, Gravecrusher stb.). Ő az énekesi teendőket vette a vállára, jobban mondva a torkára. Ők ketten a mag, de hogy ez a kiadvány akkora csillagos ötös osztályzatot kapott, amely még Kerry King hátára sem férne fel tetoválásként, kellett még néhány fanatikus harcos! A szövegeket NorrskeN írta, aki régebben a heavymetal.hu oldalán firkálgatott fémes magányában, de jelenleg az egyik legjobb hazai fanzine, a Metal Catacombs sorait erősíti (és tagja volt a Headcrusher Underground Music Magazine – nak is).

Most, hogy a szónikus szekciót úgymond kivégeztük, jöhet a külalak, mert ahhoz, hogy egy kiadvány igazán felizgassa a rajongó nyálmirigyeit, annak is étvágygerjesztőnek kell lennie. A logót a mindenható Mark Riddick tervezte, aki mostanság a grafikus szakma trónja körül cselleng, de ha rajtam múlna, már rég a fején lenne a korona! Végül, de nem utolsó sorban itt van Pénzes Balázs, a Grafit & Hamu birodalom császára, aki annyira csodálatosan rajzol és fest, hogy azt elmondani is nehéz, leírni meg pláne! Itt is egy olyan hangulatú frontborítót alkotott, hogy a könnyeim csorognak a gyönyörtől. Akik esetleg nem hallottak erről a csapatról, azoknak elmondanám, hogy a Militia világra jötte még a 2000 -es évek végére tehető, de a legtöbben csak akkor ismerkedtek meg vele, amikor 2019-ben megjelent a Nightmares in the Church Ep, igaz, hogy csak digitális formában. Szerencsére 2020 -ban kijött kazettán is a Hunug Records jóvoltából. Azoknak, akik már nem nagyon rajonganak a szalagos formátumért, még várniuk kellett 2021 -ig, amikor CD-én is hozzá tudtak jutni az orosz Grotesque Sounds Productions -nek köszönhetően.

Na de most már tényleg ideje lesz rátérni a zenére is, úgyhogy bele is vetem magam a zene hullámaiba, mint Sándor Mátyás gróf a tengerbe. Ha nekem valaki azt mondja ifjabb koromban, hogy a thrash zenét és a templomi orgonát össze lehet házasítani, biztos hogy orvosi kezelést javaslok neki, de így idősebb fejjel már a kíváncsiság tüskéi szurkálták az agyam, amikor először hírét vettem ennek a különös násznak. Azt kell mondjam, hogy a végeredmény pazar! Mit pazar, egyszerűen fenomenális! Ez kérem egy vérrel csurig pumpált old school thrash metal támadás, amely úgy felpörgeti a hallgatót, hogy az még egy gepárdot is kihívna egy százméteres síkfutó versenyre. Természetesen nincsen végig ész nélküli darálás, hiszen minden nóta változatos és magával ragadó, ezért szinte rögtön úgy beletapadnak a hallgató fülébe, mint a szőrtelenítő gyanta. Na és ezek az orgonafutamok………..! Komolyan mondom, olyan hangulattal árasztják el ezeket a szigorú szerzeményeket, hogy néha táncra perdülnék, néha meg térdre rogynék, hogy elmormoljak valami imát. Néha úgy érzem magam, mintha valami bálban lennék, néha meg úgy, mintha egy templomi misén. HEHEHE!! Annyira passzolnak a zenéhez, hogy az hihetetlen! Khrul remek szerzői vénája megkérdőjelezhetetlen, s aki nyitott füllel és szível kezdeményez ismeretséget kötni a Militiával, az biztos, hogy nem fog csalódni. Főként azért sem, mert szerintem az Ep hangzása nagyon telibe lett találva. Imádom amikor ez a gonoszan morgó gitár és az orgona egymást hergeli. A felvételek 2019 és 2022 között készültek Londonban és Szegeden, úgyhogy nem egy septiben felrántott anyagról van szó. Blasphemy dühös süvöltése egy kicsit a black / thrash irányába lendíti a mutatót, viszont a dalok szerkezete és változatossága gátat szab annak, hogy teljesen elnyeljen minket a fekete massza.

A cikk elején már említettem, hogy nálam az esztétika is tökéletes, úgyhogy csak ismételni tudom, hogy nagyon tetszik a borító, amely tökéletesen passzol a zenéhez. A Psalms of the Crimson King szintén két formátumban jelent meg. A kazettamánok a Fekete Terror Productions -nél kopogtathatnak, a CD gyűjtők pedig a Southland Records kapuján dörömböljenek.

A Militia új anyaga nálam nagyon betalált! Szerintem már vagy ötvenszer lepörgettem, amióta begyűjtöttem a CD változatot. Ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi erre a különlegességre. Már csak azért is, mert Khrul és Blasphemy számtalan más csapattal is foglalatoskodik, úgyhogy nem hinném, hogy közeljövőben újabb anyaggal rukkolnak elő. De azért azt remélem, hogy hallhatunk még tőlük ilyen fenomenális thrash zsoltárokat ebben az életben. Ha nem, akkor meg majd a következőben! Ez nálam öt pont! Csak gratulálni tudok hozzá!

One thought on “Militia: Psalms Of The Crimson King (2024, Ep)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük