Hyro The Hero: Bound For Glory (2023)

Egyszemélyes Modern Rap Metal

Nincs is annál jobb és meglepőbb érzés, mikor elkezdesz egy új együttest (vagy jelen esetben egy előadót) hallgatni és már az első hallgatásra kimaxolt extázisba kerülsz.

Különösen ha ez kora reggel történik a napi rutinjaid kellős közepén. Felébredsz, kimész a klozetra, lefőzöd az első kávédat, rágyújtasz egy cigire és elkezdesz nézelődni az internet bájos bugyraiban, hogy milyen új együttest/zenét nem hallottál még. Rápillantok a Spotify böngészőre, hogy mit ajánl nekem és HOPP!!! Máris kidobja ezt a Hyro The Hero nevezetű formációt (ekkor még nem tudtam, ez egy személy)! Nem ismertem a munkásságát semmilyen szinten, azt se tudtam, hogy eszik vagy isszák, de zenei nyitottságomra hivatkozva edzés közben elkezdtem hallgatni. És már az első 20 másodperc izgalomba hozott és energiával töltött fel! Egy újabb Nu-Metal banda! És mennyire minőségi! Mennyire friss a füleimnek! Az egész reggeli edzést olyan dinamikával és eltökéltséggel csináltam, mint még soha! Látszódik, hogy sokszor a megfelelő zene is képes rásegíteni a reggeli edzésrutinodba, főleg a hét közepén. Fáradt és kedvetlen állapotban vagy. Ilyenkor az embernek kell némi motiváció, inspiráció hogy feltápászkodjon a komfortzónájából és elkezdjen edzeni, vagy valami konstruktív dolgot csinálni. Értitek hogy értem? Na de ki az Hyro The Hero és hogyan indult a dolog?

Hyro The Hero,korábbi művésznevén Hyro Da Hero (született Hyron Louis Fenton Jr., 1987. július 18.), amerikai rapper Houstonból. Hyro 2007 novemberében Los Angelesbe költözött, és nem sokkal később kiadta első mixtape-jét, a Gangsta Rockot 2007 karácsony estéjén az iLike-on keresztül. Második mixtape-jét, a Rock & Roll Gangsta-t, amely 2008. augusztus 8-án jelent meg, Ryan Halligan emlékének ajánlotta, aki öngyilkos lett, miután évekig tartó zaklatást kellett elviselnie. Harmadik mixkazettája a Belo Horizonte, amely egy brazíliai városról kapta a nevét, és 2009 karácsony estéjén jelent meg, tartalmazta első, minták nélküli számát, a „Dirty South Rock”-ot.

Hyro debütáló albuma, a Birth, School, Work, Death, Ross Robinson által producerelt számokat tartalmaz, amelyen Paul Hinojos (At the Drive-in, The Mars Volta, Sparta) basszusgitáros, Daniel Anderson (Idiot Pilot, Glowbug) gitáros, valamint a Blood Brothers öregdiákja, Cody Votolato szintén gitáros, és Mark Gajadhar dobos szerepel. A lemez 2011. április 4-én jelent meg az Egyesült Királyságban és Írországban, a világszintű megjelenés pedig még az év folyamán történt. Júniusban Hyro fellépett a Download fesztiválon az angliai Donington Parkban. Miután megnézte pénteki fellépését, a fesztivál promótere, Andy Copping a 2. színpadra tette Hyro-t 12-én vasárnap. Hyro a Jägermeister Acoustic színpadon is fellépett DJ-jével és dobosával, így ő lett az első és egyetlen előadó a Download Festival történetében, aki egy évben 3 különböző színpadon lépett fel. A pénteki és vasárnapi fellépései közötti szombaton Hyro a Wu-Tang Clannal lépett fel Londonban, majd a következő hétfőn ismét Edinburgh-ban, Skóciában. Ugyanebben a hónapban Hyro-t a Kerrang! a legjobb nemzetközi újoncnak jelölte a 2011-es Kerrang! Awards díjra. Hyro Da Hero még azon a nyáron elindult első amerikai turnéjára jelenlegi zenekarával, a Hollywood Undeaddel és az All That Remains-szel. 2016 telén Fenton Mitchell Marlow producerrel stúdióba vonult, hogy új anyagot dolgozzanak ki, aminek eredménye a 2018-as Flagged Channel lett. Ennek vezető kislemeze a Bullet volt.

2023 Szeptember 15-én pedig megjelent a Bound For Glory! Maga az album 12 számot tartalmaz, 37 perces időtartammal, és az áramlások olyanok, mint amilyeneket egy tapasztalt rapperektől elvárhatsz, míg a  az előző lemezen a Rock határozottan a metál felé hajolt el. és nagyon keményen!

Hyro The Hero a hiphop, a punk és azon túl a hip-hop világában már bevált tűzrőlpattant megközelítését mutatja be a Bound For Glory nyitó címadó számában. A Solence-os Markus Videsater közreműködésével a Bound For Glory kezdetben staccato vonósokkal indul a la Panic! At The Disco stílusában, mielőtt határozottan átcsapna egy lengő, mellkasi lüktető himnuszba, amelynek középpontjában a mentális egészség áll. A következő, egy dübörgő freestyle óda, amely az 1985-ös The Last Dragon című harcművészeti filmre és a Godzillára utal, a Sho Nuff borotvaéles groove-okkal, turbulenciával és Hyro természetes lendületével pörög, mielőtt a Head Under Water a REDDSTAR és az Ice Nine Kills Dan Sugarman vendégeit a tiszta hip hop és a kaotikusabb zene mellett egyesíti. Akár a digitális korszak falansztereit veszi célba (Standing Ovation), akár a Beastie Boys-t idézi meg a tüzes flow mellett (Renegades of Punk), a Hyro The Hero kreatív gázt ad az ismeretlen zenei területek felé, beleértve az 1996-os Busta Rhymes szám Woo Hah!! feldolgozásának bombasztikus, fémes ragyogását. Got You All In Check. A Woo Hah!!! egy intenzitástól duzzadó szám, amely egy olyan művész időtlen zsenialitását bizonyítja, mint Busta Rhymes, miközben Hyro The Hero számára is lehetőséget biztosít arra, hogy ebben a maximalista átdolgozásban teljesen elengedje magát. A Bound For Glory, amely az átfogó érzelmei mellett őszinte szorongással és nyugtalansággal van átitatva, az extravaganciában és az üzenetekben is gyönyörködik, bár időnként anélkül, hogy új utakat nyitna a témájával. De tekintve az emberi faj képtelenségét arra, hogy tanuljon a történelemből és a kiegyensúlyozatlanságot, amivel sokan nap mint nap szembesülnek, az olyan számok, mint az I’m So Sick és a Fight – az utóbbin Chad Gray (Mudvayne, HELLYEAH) közreműködésével – jelentősen keményebben ütnek, még ha nem is feltétlenül találják fel újra a spanyolviaszt. És ha azt hinnéd, hogy a Hyro repertoárja szigorúan a rap-rock fúzió egy bizonyos brandjéhez van rögzítve, a Skrillex-szerű Legendary című szám olyan tűzijáték, egy SNAILS remix, amelyben az Atreyu Brandon Sallerje is közreműködik, biztosan megzörget néhány csontot, amikor már azt hiszed, hogy teljesen átlátod a Bound For Glory-t.

A Bound For Glory-n visszatérve az intenzívebb, mégis gördülékenyebb gyökerekhez, a Hyro The Hero friss lendületet ad a rap-rock és környezete gyakran kitaposott birodalmába. Tompa, kompromisszummentes és valós érzelmekkel súlyozott, a Hyro The Hero márkája és jövőbeli hosszú életének igazi titkos fegyvere végső soron az, hogy képes igazat mondani az extravagáns feldolgozások és az esetenként hagyományos világok közepette. De ha olyan dallamokat tudsz készíteni, amelyek az agyadba hasítanak és mélyen, magadban gyújtanak tüzet, akkor talán van valami a régi mondás mellett: ha nem romlott el, ne javítsd meg. A Bound For Glory egy jól megérdemelt dicséret, de ami még fontosabb, ez egy valódi és hangos emlékeztető arra, hogy soha, de soha ne add fel. Nagyszerű lemez, nagyszerű dalok, egy kicsit sokallom a sok vendégénekest, de ezt remekül kompenzálja nálam azt, hogy pöpec dalok lettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük